Vetmer.nu

Napolitansk Pizza – Pizzakonsten från Neapel

napolitansk pizza

Napolitansk pizza, även känd som ”napoletana” eller ”pizza napoletana”, är en älskad pizzastil med ursprung i Neapel. I denna artikel kommer vi att utforska historien bakom napolitansk pizza, lära oss om den traditionella tomatsåsen som används, upptäcka de olika typerna av pizzasås och undersöka betydelsen av en fräsch pizzasallad. Häng med oss på denna smakresa!

Historien bakom napolitansk pizza

Pizzan har sitt ursprung i Neapel, en stad med kopplingar till den italienska arbetarklassen. Det var under 1700-talet som pizzakök, eller pizzerior som vi känner dem idag, började dyka upp i Neapel och erbjuda en ny sorts måltid till arbetarna.

Dessa tidiga pizzor var enkla och fokuserade på att vara prisvärda och mättande. Just napolitansk pizzadeg var och är tunn och tillagad i en vedeldad ugn för att ge en unik smak och konsistens. Fyllningarna var enkla och bestod oftast av tomatsås och ost, till exempel mozzarella, som var lätta att få tag på och prisvärda.

Napolitansk pizza blev snabbt populärt bland arbetarna i Neapel. Det var en snabb, prisvärd och tillfredsställande måltid som erbjöd en nödvändig näring för de som arbetade hårt. Pizzaköken var ofta en samlingsplats där arbetarna kunde koppla av och njuta av en god måltid tillsammans med vänner och familj.

Senare spred sig ryktet om den läckra napolitanska pizzan utanför Neapel. Besökare från andra delar av Italien blev nyfikna på denna specialitet och när de återvände till sina hemstäder tog de med sig kunskapen om pizzan och startade egna pizzerior. Detta ledde till att napolitansk pizza så småningom blev populär över hela landet.

Maträtten spreds över hela världen

I takt med att människor reste och emigrerade från Italien spreds napolitansk pizza till andra länder runt om i världen. De som hade upplevt den läckra smaken och den unika konsistensen av napolitansk pizza ville föra med sig denna kulinariska rätt till sina nya hemländer.

Under tidigt 1900-tal emigrerade många italienare till Nordamerika och tog med sig sin kärlek till pizza. Pizzerior började dyka upp i städer som New York och Chicago, och pizzan fick snabbt fotfäste i den amerikanska matkulturen. Därefter spred sig intresset för napolitansk pizza till andra delar av världen.

Idag är napolitansk pizza inte bara en symbol för Neapel, utan den har också blivit en del av den italienska kulturen och gastronomin. Dess enkla och autentiska ursprung har bevarats och hyllats, och napolitansk pizza betraktas som en viktig del av det italienska kulinariska arvet.

Pizzan har inte bara erövrat smaklökarna hos människor runt om i världen, utan den har också blivit en del av den gastronomiska världsarvet. Dess historia och traditionella tillverkningsmetoder har bevarats och hyllats för att säkerställa att den äkta napolitanska pizzan lever vidare och fortsätter att ge glädje till pizzaälskare överallt.

Vet mer om:  Upptäck Småländska Ord

Karakteristiska drag hos napolitansk pizza:

Napolitansk pizza har flera karakteristiska drag som gör den unik och lockande för pizzalovers över hela världen. Låt oss utforska dessa drag närmare:

  • Tunn, mjuk och bubblig deg: hemligheten bakom den perfekta konsistensen.

Pizzan kännetecknas av sin tunna och mjuka deg. Degen är resultatet av en långsam jäsning som kan pågå i upp till 24 timmar. Detta ger pizzan sin lätta och luftiga konsistens samtidigt som den behåller sin elasticitet. Den tunna degen gör att pizzan snabbt tillagas i ugnen och ger en härlig krispighet vid bakningen.

  • Vedeldad ugn: varför används denna traditionella ugn och hur påverkar den smaken?

En annan karaktäristik hos napolitansk pizza är att den tillagas i en vedeldad ugn. Denna traditionella ugn är vanligtvis gjord av sten eller tegel och upphettas till höga temperaturer, vanligtvis över 400°C. Vedens eld ger en jämn och intensiv värme som bakar pizzan snabbt och ger den en lätt rökig smak och doft. Den höga temperaturen gör också att degen snabbt bubblar upp och ger pizzan dess karakteristiska konsistens och utseende.

  • Den karakteristiska kanten: vad gör kanten på napolitansk pizza speciell?

En tydlig kännetecknande egenskap hos napolitansk pizza är kanten på den nygräddade pizzan. Kanten är tjockare och luftigare än resten av pizzan och bildas genom den långa jäsningen och snabb bakning i den vedeldade ugnen. Kanten är ofta mjuk och lätt att riva isär med händerna. 

Tillverkningsprocessen för napolitansk pizza:

Jämfört med snabbmat så tillverkas en äkta napolitansk pizza med precision och noggrannhet i varje steg av processen. Här är tre viktiga delar i tillverkningsprocessen:

  • Ingredienserna: Kvaliteten och ursprunget för de viktigaste ingredienserna.

En avgörande faktor för att skapa en autentisk napolitansk pizza är att använda högkvalitativa ingredienser av bästa möjliga ursprung. Tomater är en huvudingrediens och används i form av pizzasås. 

  • Pizzasås: Hemligheten bakom den autentiska tomatsåsen till napolitansk pizza.

För att göra den autentiska tomatsåsen till napolitansk pizza behövs endast några få enkla ingredienser. San Marzano-tomater med frisk och kraftig smak, färska basilikablad, lite salt och en skvätt extra jungfruolja är allt som krävs. Koka tomaterna försiktigt till en sås med rik smak och jämn konsistens. Det är viktigt att hålla såsen enkel och låta de naturliga smakerna av tomat och basilika lysa igenom.

  • Gräddning: Den optimala temperaturen och tiden för att uppnå den perfekta pizzan.

Grädda pizzan helst i en vedeldad ugn vid mycket hög temperatur, vanligtvis över 400°C. Pizzan placeras på en träspade och snabbt överförs till den heta ugnen. Den korta gräddningstiden, vanligtvis mellan 60 och 90 sekunder, ger pizzan en jämn tillagning och en krispig botten. Den höga temperaturen ger även en lätt rökig smak och bubblor på ytan av pizzan.

Vet mer om:  Vad betyder slay? En titt på slanguttryckets betydelse

Toppings och tillbehör:

En napolitansk pizza är inte komplett utan toppings och passande tillbehör. Här är några tips på toppings och tillbehör:

  • Toppingar: Traditionella och populära kombinationer av såser, ostar och andra ingredienser.

Napolitansk pizza är känd för sina enkla men välbalanserade toppingar. Den vanligaste kombinationen är pizzasås, färsk mozzarellaost, färsk basilika och en skvätt olivolja. Andra populära tillägg kan inkludera sardeller, kapris och svart oliv. Det viktiga är att hålla toppingarna lätta och inte överbelasta pizzan.

Traditionella ostar som används på napolitansk pizza och vilka som är bäst:

Den mest traditionella osten som används på napolitansk pizza är färsk mozzarellaost av buffelmjölk. Denna ost ger en krämig och mild smak som kompletterar pizzasåsen och de andra toppingsen på ett fantastiskt sätt. Mozzarella di Bufala Campana, anses vara den bästa osten för napolitansk pizza. Utöver mozzarella kan också Parmigiano-Reggiano eller Pecorino Romano användas som smaksättare eller för att strös över pizzan efter gräddning.

  • Pizzasallad: En fräsch och krispig komplettering till den varma pizzan.

En traditionell följeslagare till napolitansk pizza är pizzasallad. Den italienska typen av pizzasallad består av färska tomater, basilika, olivolja och en nypa salt. Den krispiga salladen ger en fräsch kontrast till den varma och nygräddade pizzan och ger en balans mellan smaker och texturer. Att lägga en portion pizzasallad på pizzan eller servera den bredvid pizzan funkar perfekt för att skapa en komplett måltid. Se recept nedan lite längre ned på sidan. 

stenugn

Vanliga frågor och svar om pizza:

Hur får man upp pizzan på spaden?

För att få upp pizzan på spaden använder pizzabagaren oftast en kombination av mjöl och semolina på arbetsytan för att förhindra att degen fastnar. Spaden placeras försiktigt under pizzabotten och pizzan lyfts upp med en snabb och skakande rörelse för att säkerställa att den inte fastnar.

Vilken är den vanligaste pizzan i Italien?

Den vanligaste pizzan i Italien är den klassiska Margherita-pizzan. Bestående av pizzasås, mozzarellaost och färsk basilika. Margherita-pizzan är ett exempel på den enkla och autentiska napolitanska stilen som har blivit en symbol för italiensk pizza över hela världen.

Vilken ost är bäst på napolitansk pizza?

Den bästa osten för napolitansk pizza är traditionellt färsk mozzarellaost av buffelmjölk, även känd som ”mozzarella di bufala”. Denna ost ger en krämig och mild smak som smälter perfekt på pizzan. Mozzarella di Bufala Campana anses vara den mest autentiska och högkvalitativa osten för napolitansk pizza.

Kan man grädda två pizzor samtidigt?

Vet mer om:  Grumligt Urin: Tecken och Läkning av Urinvägsinfektioner

Ja, det är möjligt att grädda två pizzor samtidigt i en vedeldad ugn, särskilt om ugnen är tillräckligt stor och har tillräcklig värme. Det är viktigt att båda pizzorna får tillräckligt med utrymme och att värmen är jämn i ugnen för att säkerställa att de båda pizzorna gräddas korrekt.

Skinka eller ost först på pizza?

Traditionellt vis så läggs osten först på pizzan och sedan skinkan eller andra toppings ovanpå osten. Detta hjälper till att smälta osten och hålla toppingsen på plats under gräddningen. Kom ihåg att pizzatillverkning är en kreativ process, och du kan experimentera med olika ordningar och kombinationer för att hitta din personliga favorit.

Avslutning

Napolitansk pizza är en kulinarisk skatt från Neapel som har erövrat pizzalovers över hela världen. Genom att använda traditionella ingredienser som den autentiska tomatsåsen och välja läckra toppings och tillbehör som pizzasallad kan du skapa en smakupplevelse som tar dig till Neapels gator. Ta dig tid att utforska napolitansk pizza och njut av denna himmelska pizzakonst!

Recept: pizzasallad på Italienskt sätt

Tomat

Olivolja

Färska basilikablad

Salt och peppar

Rödlök (frivilligt) 

Gör såhär:

Först, skär upp tomaterna i lagom stora bitar. Sedan kryddar du dem till lagom smak och ringlar generöst med olivolja över. Efter det river du basilikan med händerna och blandar ihop allt. Slutligen, låt salladen stå i cirka 5 minuter innan servering

Väljer du att använda dig av rödlök, skiva dessa tunt. Addera löken efter att salladen har fått stå. Blanda runt ännu en gång och servera. 

Klart!